Actueel

SAB vraagt aandacht voor de werkgelegenheid in de regio.

Geacht College, Geachte Raadsleden,

Onlangs maakte Corendon bekend dat ze vanaf april 2018 op 12 verschillende bestemmingen gaan vliegen vanaf MAA met mogelijk nog uitbreiding.
Ook zal er hier in de regio grondpersoneel, piloten en cabinepersoneel geworven worden. Er worden één of twee vliegtuigen hier gestationeerd als thuisbasis.

Daarnaast gaat RyanAir uitbreiden en komen mogelijk vluchten bij van Wizzair en Germania. De aankomst/vertrekhal gaat op de schop en wordt gemoderniseerd. Hier zijn miljoenen euro’s meegemoeid en levert extra werkgelegenheid op.

Daarom vraagt SAB uw aandacht, zeker omdat hier een geweldig arbeidsproject aan staat te komen. Omdat dit voor de stad en de regio van vitaal belang is, dienen er ook maatregelen getroffen te worden die bovenstaande tot een succes kunnen maken.

Er moet een goede directe verbinding komen van MAA met station Maastricht.

Er liggen kansen die je maar één maal in de 25 jaar krijgt.

Het wordt dan ook makkelijker internationaal georiënteerde bedrijven naar Maastricht te halen, waardoor afgestudeerde studenten van buiten Maastricht ook in onze stad en regio blijven.

Verder dient zich nog een gigantisch (hoog intellectueel geclassificeerd) project aan waar Maastricht op moet inspelen en waar onze en omringde universiteiten zeker bij betrokken worden. Zuid-Limburg is in de race voor een miljardenproject: de Einstein-telescoop.

Ook Italië (Sardinië) en Hongarije lijken momenteel nog in de race te zijn, deze lijken minder geschikt vanwege de grondstructuur. Z-Limburg heeft nog een voordeel om dit project binnen te halen n.l. de concentratie van een aantal universiteiten o.a. Aken, Luik, Eindhoven, Hasselt en Maastricht.

Een goede infrastructuur en daardoor snelle verbindingen zijn essentieel. Op dit moment verlaat ca. 90% van de afgestudeerde de regio weer. Dit zijn kansen om deze mensen te behouden.


Beste gemeenteraad en College, hierin kan ook de tram Maastricht-Hasselt een belangrijke rol spelen.

Wel dient deze dan doorgetrokken te worden naar het station Maastricht, Bonnefantenmuseum, Universiteit, MECC, AZM en MAA en niet zoals nu in de markt gezet worden als kermisattractie.


Met vriendelijke groet,

Wim Schulpen
Jos Gorren (Lijsttrekker SAB)