Actueel

Ingezonden brief: SAB maakt zich ernstige zorgen over afvalbeleid

Wij, als Sociaal Actieve Burgerpartij (SAB), zijn bezorgd over de openbare ruimte van nu en zeker ook de toekomst.

Ondanks het harde werk van onze werknemers van de reiniging, is onze stad vaak één afvalhoop. Er wordt overal vuilnis gedumpt en de milieuperrons zijn vaak een bron van ergernis en een paradijs voor ratten en ander ongedierte. De wethouder heeft het idee geopperd dat er op meerdere plekken in Maastricht ondergrondse containers worden geplaats waar onze inwoners hun afval via een pasje kunnen storten. Het gestorte afval wordt dan per gewicht verrekend via het pasje en de gebruiker krijgt vervolgens de rekening gestuurd. SAB is van mening dat je hierdoor de Milieuperrons 2.0 in het leven gaat roepen.

Op de milieuperrons waar het nu gratis is, liggen bergen afval naast de stortkokers en wij verwachten, dat als de burger in de toekomst moet gaan betalen om zijn afval te storten, het merendeel dit niet gaat doen en dit net zoals op het milieuperron naast de stortkoker zet. Het gevolg zal zijn dat we dan tientallen vervuilde milieuperrons extra hebben in de stad.

Dat de vrees van SAB niet ongegrond is, bewijst de vraag van raadslid Bert Jongen, die in een eerder artikel in de Nieuwe Ster van dinsdag 30 juli, de vraag stelt aan wethouder John Aarts wat het kost om het zwerfafval rond de huidige nieuwe ondergrondse container van een complex aan de Maagdendries op te ruimen. Dus, er is nu alweer sprake van vervuiling.

Bijkomend niet te accepteren feit voor SAB is dat dadelijk onze ouderen en mindervaliden zich met hun vuilniszak en ander afval naar een ondergrondse container moeten begeven als het zover komt, dat ook de vuilniszak niet meer huis aan huis opgehaald wordt.

Wij zien de volgende oplossing:

  1. Schaf de rood/witte dure afvalzak af en voer de bijna gratis grijze zak weer in.
  2. Haal de grijze zak iedere week op bij laagbouw en in het centrum.
  3. Bij hoogbouw plaats je ondergrondse containers waar niet betaald hoeft te worden voor het storten.
  4. Verhoog de afvalstoffenheffing (die eerder verlaagd is geworden bij de invoering van de rood/witte zak. Zo betaalt de burger die afval dumpt in de openbare ruimte zelf mee aan het opruimen van zijn afval).
  5. Senioren en minima krijgen een korting op de afvalstoffenheffing.
  6. Zorg dat het afleveren van grofvuil op de milieuparken nagenoeg gratis wordt en/of plaats in diverse wijken bovengrondse containers waar burgers hun grofvuil kunnen afgeven.
  7. Doe eenmaal per maand grofvuil aan de deur ophalen voor mensen die het niet kunnen bezorgen op het milieupark of container in de wijk.

De SAB is van mening dat je als stadsbestuur voorliggend probleem niet oplost met pappen en nathouden, maar door lef te tonen en het oplost, ook al kost dit geld.

Durf keuzes te maken die de burgers ten goede komen en investeer niet in dure ondergrondse containers die nog meer ergernis gaan veroorzaken.